Online bedrägerier blir allt svårare att upptäcka, men det finns fortfarande några enkla steg du kan vidta för att hålla dina pengar och personlig information säker.

Vi brukade tro att det bara var den lättlurade och den gamla som var mottagliga för online-bedrägerier, men nu, när svindlarna blir alltmer kreativa och sofistikerade, finner vi att vem som helst kan bli offer för en bluff.

Ny forskning som rapporterats av Wonga Sydafrika fann att 22% av dem som bankade på nätet hade blivit lurade av en bluff, vilket visar hur utbredd problemet är. Men medan bedrägerier blir allt svårare att upptäcka, finns det fortfarande några enkla steg som du kan ta för att hålla dina pengar och din personliga information säker.

Spara och lagra dina lösenord på fri programvara
Det säkraste sättet att hålla alla dina online-konton säkra är att använda ett unikt lösenord varje gång. Att komma ihåg dem alla är omöjligt och återställa ditt lösenord när du vill logga in kan vara enormt frustrerande. Så vad är lösningen? Prova en lösenordshanterare.

Fri programvara är tillgänglig som kan generera och lagra unika lösenord för alla dina olika konton. Här är några av de bästa lösenordshanterare där ute som du kan använda gratis.

Installera gratis antivirusprogram på din dator
Ett annat enkelt men viktigt steg är att se till att du installerar antivirusprogram på datorn och hålla den uppdaterad. Du bör också hålla din webbläsare uppdaterad. Antivirusprogram kommer att bidra till att förhindra att datorn från att vara smittad med skadlig kod och andra virus som kan utlösa förödelse med datorn och sätta dina personuppgifter i riskzonen.

Akta dig för tvivelaktiga länkar
Innan du klickar på någon hyperlänk, alltid göra en snabb kontroll för att se till att det är äkta. Den faktiska texten som används för att skapa länken kan göras för att säga någonting, så håll alltid över länken med musen först, utan att klicka och titta längst ner på skärmen för att se webbplatsens webbadress länken tar dig till. Tvivelaktiga webbplatser kan ofta ha mycket liknande adresser till äkta webbplatser, så läs det noggrant och leta efter några ytterligare tecken. Om du är osäker, ignorera länken och navigera din egen väg till webbplatsen via en online-sökning.

Ge aldrig ut dina personuppgifter via e-post
Ingen äkta webbplats kommer någonsin att meddela dig och be dig att tillhandahålla känslig personlig information, till exempel ett lösenord eller PIN-nummer, via e-post eller text. Det kommer också aldrig att skicka ett e-postmeddelande med en länk till en sida som ber dig att ange dina bankuppgifter online. Här är åtta saker som din bank eller någon annan äkta webbplats aldrig skulle be dig att göra online.

Kontrollera alltid att din betalning är säker
När du köper något online, Kontrollera alltid att webbplatsen är säker. Om det är, kommer du att kunna se en hänglås symbol på vänster sida av webbadressfältet. Du bör också se till att webbadressen börjar med ”https” snarare än bara ”http”. Även om detta inte garanterar att webbplatsen inte är en bluff, kommer åtminstone Alla data du anger att krypteras, vilket gör det mycket svårare att avlyssna.

Var försiktig med brådskande tidsfrister
En taktik som gynnas av scammers är att ge en situation en känsla av brådska så potentiella offer inte har tid att tänka klart om vad de blir ombedda att göra eller kontakta familj och vänner för råd. När det gäller online-världen behöver ingenting göras omedelbart. Om du tror att ditt konto kan ha hackats, ring numret på baksidan av ditt kontoutdrag och aldrig skyndas till att göra något via telefon.