Senare blev detektiver och detektivhistorier alltmer tillagda (”The Streets of San Francisco”; ”Detective Rockford”, ”Three Angels for Charlie”), och tecknade filmer firade också stor framgång (”The Simpsons”, ”South Park”, Animes).

På sextiotalet, till exempel, började ett spel med den seriella formen själv i Storbritannien, som ironiserade typiska mönster av formatet (”med paraply, charm och melon”, ”The Prisoner”) – och i modern tid har vi äntligen kommit fram till de oändliga möjligheterna i serievärlden. Så här är en översikt över milstolparna i serien världen: vår ranking av den bästa serien genom tiderna. En färgstark blandning av gamla och nya.

30. Främling saker (2016 att presentera)
Under de senaste åren borde ingen ha missat historien om Mike, Dustin, Lucas, Will och Elfi. En stark rollgjutning, många åttiotalet nostalgi, ett perfekt ljudspår och skicklig hantering av referenser, allusioner och avsiktliga stereotyper har lett till att denna serie fungerar i nästan alla åldersgrupper.

29. Mörk (2017-2020)
Den första tyska serien på Netflix hade världsomspännande framgång 2017, så att den i USA till och med sågs med undertexter och i originalet: the dark mystery-serien påminner något om ”Stranger Things”, men är mer komplex i sin komplexa berättelse och storylines. Förresten, den stora titelsången Goodbye kommer från Apparat, i samarbete med den österrikiska musiker Soap&Skin.

28. The Walking Dead (2010 att presentera)
Baserat på den komiska serien med samma namn följer vi andfådd kampen för överlevnad av en liten grupp överlevande i en obarmhärtig zombieapokalyps: inte bara de odöda är en konstant fara, andra människor är också inblandade och framför allt kampen för bevarande av moral, anständighet och värdighet spelar en roll. Så det handlar också om många relevanta sociala frågor som rasism, självmord eller abort.

27. Kronan (2016-fram till idag)
Sedan 1952 har den Brittiska Drottningen Elizabeth II har redan varit på tronen och har sedan dess regelbundet upplevt inte bara privat utan också ett politiskt orolig tid: den serie av Peter Morgan, som också var ansvarig för den Oscar-vinnande filmen ”The Queen” med Helen Mirren som Drottningen, presenterar livet av kungligheter som ett drama, men utan kitsch och ibland med komiska aspekter. Efter den femte säsongen kommer den multi-prisbelönta serien att sluta: i de sista episoderna kommer Imelda Staunton (”Downton Abbey”, ”Harry Potter”) att ta rollen som drottningen. Tidigare spelade Claire Foy rollen som årstider 1-2, sedan säsong 3 Olivia Colman (Oscar för ”the Favorite”) kan ses som drottningen. Säsong 4 kommer att finnas tillgänglig på Netflix från den 15 November 2020.

26. American Horror Story (2011 att presentera)
Antologiserien av Ryan Murphy (”Ratched”,” The Prom”) berättar om ett annat mytiskt skräckmotiv i varje säsong: det handlar bland annat om spöken. Häxor, missfoster eller mördare. Cast förändras med några få undantag och i nästan varje säsong finns intressanta gäststjärnor att se som modell Naomi Campbell, skådespelerskor Taissa Farmiga eller Mena Suvari samt musikerna Lady Gaga och Stevie Nicks.

25. Buffy (1997-2003)
Under hela sju årstider kan du titta på vampyrjägaren Buffy, spelad av Sarah Michelle Gellar, i hennes spännande och underhållande liv och rörelse: den demoniska ramhistorien ses ofta metaforiskt för tonårsfarorna i åtgärden. Och Buffy är också okonventionell när det gäller genre, eftersom skräck, action, drama eller tvål blandas här.

24. Vänner (1994-2004)
I tio år – från 1994 till 2004-såg vi livet för dessa vänner, som går utöver en sitcom och är nu en kult. år 2020 meddelades att en engångs ny episod kommer att filmas med alla sex huvudaktörer, dvs Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer.

23. De Gyllene Flickorna (1985-1992)
Förmodligen en av de mest populära och fantasifulla NBC TV-serien genom tiderna! De gyllene tjejerna är fyra äldre damer som bor tillsammans i en gemensam lägenhet i Florida och står inför de mest olika problemen i vardagen. I den till synes enkla serien behandlas många tabuämnen som Alzheimers, homosexualitet, diskriminering, eutanasi, fattigdom i ålderdom eller AIDS.Damerna är vansinnigt roliga, skandalöst rörande, glamorösa (med ett överflöd av 80 – talet axelvaddar och hårspray) och djärvt trubbiga-om och om igen värt att hänge sig åt denna komedi nostalgi av 80-talet och början av 90-talet.

22. Seinfeld (1989-1998)
Sitcom utvecklat av stand-up komikern Jerry Seinfeld anses också vara en av de bästa serien någonsin: det sprang från 1989 till 1998 med stor framgång och sätta några nya accenter. Således blandar hon fiktion och verklighet, eftersom karaktären Seinfeld också är en komiker och självklart spelas av Jerry Seinfeld. Detta halvfiktiva element uppträdde fortfarande i många komediserier, till exempel ”Cybill”, där Cybill Shepherd spelar en version av sig själv.