ACT of the WEEK-om 20 för flera år sedan, några skott hade den galna tanken på att vilja bli känd med ett band. Att denna tanke var värd champagne framgår av den bubblande diskografin och karriären hos indierockbandet Franz Ferdinand, som nu tjänar oss deras sprudlande greatest hits på ett best-of album.

När Franz Ferdinands självbetitlade debut släpptes 2004 skrev sound spy om ”The rock sensation from the island”:

”Det faktum att du kan komma in i musiken olympus i England, av alla ställen, med ett stort tyskt namn, kan redan betraktas som en medium sensation. Eftersom en sak är tydlig: Franz Ferdinand lyckades inte pryda omslaget på den engelska poppressen på grund av, men trots, deras dumma namn. ”ArtWave” är den hastigt klottrade lådinskriptionen från NME.

Och även om bara en medlem deltog i Glasgow School of Art, förblev ”art” – etiketten fäst vid bandet, som faktiskt bara hade börjat ”få flickor att dansa”. De gjorde det direkt med debutsingeln ”Take Me Out”, som smittade alla med sin elektrifierande blandning av dans och garagerock i indiediscos. Under tiden är låten en av de viktigaste indie-hymnerna, vilket bidrog massivt till en snabb återupplivning av indierockgenren.

Det finns många sparks, talking heads, Giorgio Moroder, Roxy Music och så mycket mer i Franz Ferdinand quote machine, som verkar producera smarta hits på monteringslinjen med knivskarpa riff och glamorös crooner charm sedan album nr 1. Deras bästa sammanställning kallas logiskt ”Hits To the Head” och sångaren Alex Kapranos säger om urvalet:

”Det är detsamma som att skriva en setlist för en festival: du vill spela de låtar du vet att folk vill höra. hitlåt. Ta träffarna till ditt huvud. hjärta. fot. Det betyder uppenbara singlar, men också låtar som är kända för att ha en speciell betydelse för bandet och publiken, som ”Outsiders”. Vi lade också till två nya låtar inspelade förra året:” Billy Goodbye ”och”Curious”.