Vaccinationskampanjen mot coronavirus har varit en stor framgång i Storbritannien, med över 67% av befolkningen som nu är helt vaccinerad (det vill säga har haft två doser vaccin). Det finns flera fördelar med att vaccineras mot coronavirus, inte minst att det tillåter britter att resa utan för många begränsningar. Faktum är att allt som krävs av fullvaccinerade resenärer är att de tar ett DAG 2-sidoflödestest när de återvänder till Storbritannien, vilket är tillgängligt från företag som Medicspot.

Booster jabs erbjuds nu i ett försök att fortsätta att skydda befolkningen och lätta restriktioner. Men eftersom influensasäsongen är över oss kanske du undrar om det är säkert att ha både din COVID-19 booster och årlig influensajab samtidigt.

Varför erbjuds båda vaccinationerna nu?
Storbritannien, liksom många andra länder över hela världen, upplevde en nästan obefintlig influensasäsong förra året, på grund av social distansering, omfattande lockdowns och masker.

Flera studier tyder dock på att det kan finnas en ökning av luftvägsinfektioner i år. Experter har också tagit upp oro över en ”twindemic” som omfattar både influensa och COVID-19, vilket har underblåst krav på båda vaccinationerna.

Förenade Kungariket meddelade i September att det skulle ge mer än 35 miljoner människor fria influensavacciner i det som hittills har kallats landets mest omfattande influensavaccinationsansträngning. Årets utrullning har kommit i en tid där mer av befolkningen får sina andra eller tredje doser av COVID-19, vilket ger upphov till oro för säkerheten att ha båda jabs tillsammans.

Är båda vaccinerna säkra att ha samtidigt?
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA, liksom andra hälsoexperter över hela världen, betonade att båda vaccinerna fungerar som avsedda när de tas emot tillsammans och att eventuella biverkningar är jämförbara oavsett om de administreras i ett enda besök eller separat. Detta bekräftas av tidigare erfarenheter, som influensaspecialisten Richard Webby från St.Jude Children ’ s Research Hospital säger att ”vi har en historia att vaccinera våra barn med flera vacciner”.

Dessutom omfattade forskning i Storbritannien ”Combining Influenza and COVID-19 Vaccination” (ComFluCOV) – studien, som finansierades av National Institute for Health Research och genomfördes för att undersöka om samadministration var säker. Resultaten visade att det är säkert att ta influensavaccinet tillsammans med en covid-19 jab. Och eftersom flera vaccinkombinationer testades visade det också att olika typer av coronavirusvacciner också kunde administreras säkert (även om blandning av typerna av covid-19-vacciner kan påverka skyddsnivån). Studien rekommenderade därför att boostervaccinprogrammet COVID-19 inte skulle störa eller fördröja införandet av det årliga vaccinationsprogrammet mot influensa.”

Hur man håller dig uppdaterad med dina vaccinationer
NHS har kontaktat människor direkt för att säkerställa att alla är medvetna om när de har rätt till sina COVID-19 jabs (inklusive 1: A doser, 2: a doser och booster jabs). Inbjudningarna som skickas ger all information som behövs för att hitta en vaccinationsplats i närheten och boka din jab.

Du kommer också att meddelas av din läkare när du kan få ditt influensavaccin om du är mer i riskzonen, eller du kan kontakta din Operation direkt om du vill ha jab. Därför är det enkelt att vara uppdaterad. Det är också viktigare än någonsin att hålla koll på alla dina vaccinationer, eftersom det här är det enda sättet att se till att du är väl skyddad. Även om antalet doser och vacciner du behöver kan verka skrämmande i början, är det viktigt att komma ihåg att det är mycket bättre än att få två olika typer av virusinfektioner. Om du har erbjudits både vaccinationer samma dag men föredrar att inte ha dem tillsammans, kan du be om separata möten.