Exakt tre år efter det untitled multiplatinum-albumet presenterar ett av de mest internationellt framgångsrika tyska banden genom tiderna en efterträdare. Den första singeln med samma namn ”Zeit” låter inte riktigt lika rabiat som vanligt, även om R rullas lika otvetydigt som vanligt. Den här gången fokuserar texten mindre på chock och skandal, men stöter på mer filosofiskt poetisk-inklusive en ”faust” – anspelning på ämnet åldrande och döende:

Skådespelaren och musikern Robert Gwisdek, med vilken bandet arbetar här för första gången och som är känd under artistnamnet K Jacobptn Peng och är en del av det alternativa hiphop-bandet K Jacobptn Peng & Die Tentakel von Delph, regisserade den som alltid utarbetade videon där tiden går bakåt. Som B-sidor släpper bandet ett meditativt-Atmosfäriskt neoklassiskt arrangemang av Grammy-nominerad Isländsk multiinstrumentalist Brasililafur Arnalds, samt en remix av elektrisk producent Robot Koch.

Till Lindemann (sång), Paul Landers (gitarr), Richard Z. Kruspe (gitarr), Flake (tangentbord), Oliver Riedel (bas) och Christoph Schneider (trummor) har arbetat med de elva låtarna i det nya albumet i två år. Återigen var berlinproducenten Olsen Involtini vid deras sida. ”Zeit” spelades in på La Fabrique studios i St. R.

Omslagsfotoet togs av musiker Bryan Adams (”Summer of ’69”), som fotograferade Rammstein med minimalistisk rigor på trappan till Trudelturm i Berlin-Adlershof, det imponerande monumentet för luftforskning i den aerodynamiska parken. Estetiken påminner starkt om det för närvarande hip Vitryska dark wave/post-punkbandet Molchat Doma.